Noutati

Piață Imobiliară 2024

Într-o analiză proaspătă adresată de Floris Amza pentru Oportunități Imobiliare, privind perspectiva sectorului de construcții și piața imobiliară în 2024, se anticipează câteva evoluții semnificative. După agitația specifică sfârșitului de an precedat, marcată de o încercare a dezvoltatorilor de a capitaliza pe TVA-ul redus la 5%, se preconizează o temperare a interesului în primele luni ale noului an. În capitală, segmentul locativ pare să-și mențină ritmul lent, în timp ce pe plan național se intuiește o tendință de ajustare a prețurilor și a ratelor dobânzilor, acestea din urmă urmând să constituie excepții notabile, potrivit specialiștilor din domeniul imobiliar. Aceștia subliniază necesitatea adaptării la noile realități de piață, în contextul în care anul 2023 a fost marcat de trei provocări majore: percepția publicului asupra ratelor dobânzilor bancare ca fiind excesive, scăderea încrederii în perspectiva economică a populației și a țării, precum și conflictele din Ucraina și Israel, care au adus tensiuni suplimentare pe piața imobiliară.

În materie de fiscalitate, se prevede că modificările preconizate pentru ianuarie 2024 vor influența decisiv piața, în special prin majorarea TVA cu 4%, ceea ce va conduce la ajustări ale prețurilor pentru locuințele noi.

Referitor la dinamica prețurilor imobiliare, 2023 a înregistrat creșteri moderate, de aproximativ 7-8% în marile orașe, cu excepția unor urbe precum Brașov, Timișoara și Oradea, unde creșterea a fost mai modestă. Se anticipează că, pe parcursul anului 2024, prețurile vor continua să urmeze o tendință ascendentă moderată, influențată și de ajustarea TVA.

Un aspect pozitiv notabil este scăderea ratelor dobânzilor de referință, care a stimulat numărul tranzacțiilor imobiliare, tendință ce se estimează a persista în 2024, favorizată de o continuare a acestei scăderi.

În sectorul construcțiilor, se așteaptă o revitalizare, cu o creștere estimată a activității de construire a locuințelor, susținută de prognozele optimiste privind evoluția salariilor și a ocupării forței de muncă.

Pe plan salarial, anul 2023 a adus o creștere semnificativă, tendință care se prevede a continua în 2024, deși cu o ritmicitate ceva mai moderată. Se anticipează, de asemenea, o majorare a salariului minim, cu efecte pozitive asupra puterii de cumpărare.

În ciuda acestor evoluții pozitive, 2023 a consemnat o diminuare a activității tranzacționale comparativ cu anul anterior, cu scăderi mai pronunțate în marile centre urbane. Această tendință evidențiază provocările și oportunitățile sectorului imobiliar în anul care vine, subliniind importanța adaptării strategiilor la noile condiții de piață.

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *